Hver tredje bolig er potentiel brandfælde

29-06-2012

Sikkerhedsstyrelsens nye eleftersyn afslører, at el-installationerne i en række danske hjem er kritisable. I nogle tilfælde kan de koste menneskeliv.

Mange danske hjem kan være livsfarlige at bo i. Det  viser nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen, som Søndagsavisen har fået adgang til.

Siden 1. maj i år har det været obligatorisk at få foretaget et el-eftersyn, når der skal udfærdiges en ejerskifteforsikring i forbindelse med et hussalg. I alt er der siden 1. maj fundet 94.486 ulovlige forhold i de 10.906 el-eftersyn, der er foretaget - altså mere end otte ulovligheder i gennemsnit pr. bolig.

- På baggrund af de nye tal og de indberetninger, vi får fra vores medlemmer, vil jeg vurdere, at mere end hver tredje bolig har livsfarlige el-installationer, siger Christian Jarby, der er chef hos Tekniq, som er organisation for 367 autoriserede el-installationsvirksomheder, der foretager el-eftersyn.

4.585 af ulovlighederne i eftersynene er såkaldte K3'ere, der kan have katastrofale følger.

- K3'ere kan være direkte livsfarlige og kan forårsage brand inden for kort tid. De skal tages meget alvorligt, og jeg kan kun opfordre til, at man får dem udbedret øjeblikkeligt, siger kommunikationskonsulent Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen, der er myndigheden bag el-eftersynene.

Værre end frygtet
Hos Tekniq har Christian Jarby i årevis vidst, at det så skidt ud med de danske el-installationer. Alligevel er han overrasket over resultatet af de 10.903 eftersyn.

- Det er desværre endnu værre, end vi havde frygtet. Jeg er forbavset over, at det er så grelt, siger Christian Jarby.

HUSK RØGALARMEN! Få gode råd til opsætning.

Det er kun en stikprøve
Ud over de livsfarlige K3'ere er der registreret 28.435 K2'ere, der på længere sigt kan forårsage brand og personskade, og 37.616 K1'ere, der er kosmetiske, ulovlige forhold, der ikke umiddelbart er til skade eller kan føre til brand.

- Det er god viden for forbrugerne, fordi de kan stå med et rigtigt farligt problem, hvis fejlene i el-installationerne ikke bliver fundet og udbedret, siger Mette Cramon, som dog påpeger, at der stadig kan være ulovligt el-arbejde i en bolig, selv om der bliver foretaget et el-eftersyn.

- Eftersynet er kun en stikprøve af boligen. Der bliver hverken brækket gulve op eller væltet vægge for at finde fejl, så eftersynet må ikke blive en sovepude - man skal stadig være opmærksom på sin el, siger hun.

Glemmer lejlighederne
Sidste år var der ifølge Beredskabsstyrelsens statistikker 786 udrykninger på grund af fejl i el-installationer. Trods el-eftersynene er det ikke sikkert, at det tal bliver meget anderledes i 2012, vurderer Mette Cramon.

- Vi er i gang med Danmarkshistoriens største undersøgelse af el-installationer, og bolighandlende får lige nu en vigtig og unik viden på området. Men det er stadig kun en meget lille del af samtlige installationer, der bliver undersøgt, og det er alt for tidligt at udtale sig om, hvorvidt eleftersynet får indfl ydelse på brandstatistikkerne, siger hun.

Hos el-installatørerne peger man på et område, der helt bliver overset:

- Vi glemmer ejerlejlighederne. De får ikke foretaget et el-eftersyn, blandt andet fordi man sjældent bruger en ejerskifteforsikring i forbindelse med et salg. Men alt tyder på, at lejlighederne er lige så udsatte som huse. El-installationerne er jo de samme, siger Christian Jarby.

Halogenspots er farligst
Dårligt gør det selv-arbejde er en af de væsentligste årsager til el-brande. Det mener Christian Jarby.

- Danskerne ved ikke, hvad de selv må lave af el i deres boliger, og det, de laver, er ofte ikke korrekt udført, og så er det, at ulykkerne opstår, siger Christian Jarby.

Færre dødsfald
Det allerfarligste er halogen-spots:

- Det er noget, fanden har skabt, siger Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening og medlem af ankenævnet for tekniske installationer.

- Du kan købe halogener i ethvert byggemarked, og de fleste sætter dem forkert op i klædeskabe og i lofter, men de sørger ikke for, at transformatoren får luft, og så starter branden.

Allan Malskær er ikke overrasket over de nye tal, der er kommet fra Sikkerhedsstyrelsen:

- Folk forstår ikke, at de ikke selv må lave deres el-installationer, men nu kommer fejlene frem i lyset, og det betyder forhåbentlig færre lemlæstelser og dødsfald på grund af brand.

Kilde: Søndagsavisen

 Abonnér på nyhederneSeneste nyt

22-04-2015

Frivilligprisen blev i år uddelt til to

Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet stillede med to stolte prisvindere.

23-03-2015

Regionsleder Britta Mortensen konstitueret som vicelandschef

Beredskabsforbundet har på et møde den 19. marts besluttet at konstituere regionsleder Britta Mortensen fra Region Sjælland som vicelandschef frem til landsrådsmødet i juni 2016. Den anden ledige Vicelandschef-stilling slås samtidig op.

14-01-2015

Blæsten gik frisk over Limfjordens vande – med efterfølgende højvande

Beredskaberne rundt langs Limfjorden fik en travl weekend i forbindelse med stormen Egon hvor højvande efter stormen gav problemer. Og når Egon er med så skal der også en god plan til. Det lavede man i Lemvig før Egon kom siger indsatsleder Michael...

29-10-2014

Beredskabsforbundet til parade i Paris

I weekenden d. 24- 26. oktober deltog en delegation fra Beredskabsforbundet i det franske beredskabsforbunds årlige hyldest for frivillige: Cérémonie du ravivage de la flamme du soldat inconnu 2014.

21-10-2014

Frivillige sørgede for humanitær hjælp til Polen

Otte frivillige fra Projekt Østbørn i BF Region Syddanmark brugte efterårsferien på at aflevere en masse tøj, senge og hjælpemidler til trængte institutioner i Polen – deriblandt børnehjem og handicapcenter.

14-10-2014

Mød Beredskabsforbundet på årets Hjertestarterdag

Torsdag d. 16. oktober afholder Beredskabsforbundet gratis kurser i brug af hjertestartere flere steder i landet. Det sker i forbindelse med den landsdækkende Hjertestarterdag, der har fokus på, at danskerne skal lære at redde liv.

 

09-10-2014

Frivillige i aktion ved ekstremt vejr

I starten af september hjalp frivillige fra redningsberedskabet ved det voldsomme skybrud ved Ringkøbing-Skjern, og i denne uge var der igen behov for frivillige kræfter, da Ribe-området blev ramt af kraftigt tordenvejr med ødelæggende lynnedslag.

06-10-2014

Stor tak til brand- og redningsfolk

Forsvarsminister Nikolai Wammen var blandt deltagerne ved årets mindehøjtidelighed for omkomne brand- og redningsfolk, der blev afholdt fredag d. 3. oktober 2014 i Holmens Kirke. I den forbindelse udtrykte han taknemmelighed over den store indsats...

01-10-2014

Forsvarsministeren deltager i årets mindehøjtidelighed

Forsvarsminister Nikolai Wammen er med til at mindes omkomne brand- og redningsfolk, når den årlige mindehøjtidelighed afholdes fredag den 3. oktober 2014 kl. 11.00 i Holmens Kirke i København.

26-09-2014

Frivillige deltog i Copenhagen Pride Parade

Den sidste lørdag i august mødte omkring 20.000 mennesker op for at gå med i årets udgave af Copenhagen Pride Parade. Med i optoget var også gruppen "Blå Blink på Priden", der samler brandfolk, soldater, ambulancereddere og andre fra det...

 Abonnér på nyhederne
Beredskab.dk benytter sig af cookies. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepteres anvendelsen af cookies. Læs mere! Luk